Kami mencari rider tambahan untuk bekerja bersama dengan kami!  Daftar sebagai rider sini! >>

Soalan Lazim (FAQ)

Utama   >   Soalan Lazim (FAQ)

FAQ

Soalan Lazim Mengenai Servis Kami

Berikut adalah merupakan soalan-soalan yang selalu diajukan kepada kami di Speed Courier. Kami amat hargai jika anda boleh meluangkan sedikit masa anda untuk mengetahui jawapan kepada sebahagian soalan-soalan yang kerap diajukan.

Soalan-Soalan Umum

Adakah saya perlu membungkus bungkusan penghantaran saya sendiri?

Ya, semua barangan yang hendak di hantar mestilah dibungkus dan dikemaskan dengan baik bagi mengelakkan sebarang kerosakan yang tidak diingini kepada pelanggan yang menerima barangan itu kelak. Pihak Speed Courier hanya bertanggungjawab dengan mengendalikan barangan bungkusan dengan berhati-hati dan sampai ke tangan pihak penerima dengan baik.

Bagaimana saya boleh menghubungi pihak Speed Courier?

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, anda boleh merujuk kepada soalan lazim (FAQ) kami atau anda boleh menghantar emel kepada kami di team@speedcouriermy.com untuk bantuan sokongan, atau boleh menghubungi kami di talian +60 10-445 1010. Kami juga boleh dihubungi dengan WhatsApp chat.

Adakah saya perlu mencetak invois untuk penghantaran saya?

Kami amat menggalakkan bagi anda yang membuat tempahan hantaran secara online, untuk lampirkan sekali bersama invois tempahan penghantaran, bagi memudahkan kami menyemak segala barangan ketika penghantaran dilakukan, bagi memastikan proses penghantaran yang lebih efisien.

Anda boleh mendapatkan invois tempahan anda di dalam email yang mana anda gunakan, untuk akaun anda di laman web kami.

Saya telah memasukkan maklumat yang salah dan perlu mengubah maklumat tempahan saya

Sila hubungi kami dengan secepat mungkin untuk kami membantu anda dalam membuat pertukaran maklumat penghantaran.

Soalan-Soalan Lain

Apa yang berlaku sekiranya bungkusan saya lebih berat daripada yang dinyatakan?

Sekiranya ini berlaku, bungkusan anda harus ditangguhkan sehingga kami menerima pembayaran untuk caj tambahan. Sekiranya barang penghantaran lebih berat atau lebih besar, caj tambahan untuk berat tambahan akan dikenakan bagi setiap penambahan 1kg seterusnya.

Bilakah pihak Speed Courier akan datang untuk mengambil bungkusan saya?

Pihak kami akan datang dan mengambil barang penghantaran pada hari yang sama atau hari berikutnya bergantung pada tarikh dan waktu tempahan yang anda pilih, atau waktu yang mana telah dipersetujui oleh kedua-dua pihak.

Adakah pihak Speed Courier menjalankan perkhidmatan penghantaran barang ke negara Singapura?

Ya, sukacita kami maklumkan bahawa pihak Speed Courier mengambil tempahan penghantaran untuk dihantar ke negara jiran, Singapura berdasarkan kadar harga tertentu yang mana anda boleh semak di page Pricing kami.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk penghantaran bungkusan saya?

Untuk penghantaran di bandar Johor Bharu, biasanya kami memerlukan masa antara 1-2 jam (untuk hari yang sama) bergantung kepada jarak lokasi penghantaran yang dilakukan. Sementara itu, kami biasanya perlukan sekitar 2-3 jam untuk penghantaran dari/ke Johor Bharu & Singapura. Kami mungkin juga memerlukan waktu yang lebih lama jika alamat penghantaran dikategorikan sebagai di luar kawasan penghantaran kebiasaan kami.

Bolehkah saya menentukan masa untuk pengambilan bungkusan?

Pihak Speed Courier akan berada di depan pintu anda mengikut masa yang dipilih ketika membuat tempahan kurier di laman web kami, untuk pengutipan bungkusan. Waktu pengumpulan biasa adalah dari pukul 8.00am, 9.00am, 10.00am dan seterusnya bermula pada 12.00pm, 1.00pm, 2.00pm sehinggalah pukul 6.00pm. Buat masa ini, pelanggan belum boleh dapat memilih waktu pengumpulan yang bebas (bila-bila masa dalam waktu bekerja).

Adakah saya perlu membuat tempahan secara online? Bolehkah saya membuat tempahan secara offline?

Kami sangat menggalakkan anda untuk membuat tempahan penghantaran anda secara online di laman web kami. Tempahan penghantaran secara online adalah lebih sistematik dan dapat memudahkan urusan kedua-dua pihak. Anda juga boleh melihat status penghantaran anda di ruangan page Status Penghantaran di laman web kami.

Penghantaran tempahan awal saya telah dibatalkan. Kenapa?

Penghantaran yang anda tempah akan dibatalkan secara automatik sekiranya anda tidak menyelesaikan pembayaran dalam masa 24 jam dari waktu tempahan.

Adakah saya memerlukan akaun di laman web sebelum membuat tempahan?

Ya, anda disyorkan untuk mendaftar akaun di laman web kami sebelum anda membuat sebarang tempahan, bagi memudahkan urusan dan juga kami dapat menguruskan setiap tempahan penghantaran dengan lebih sistematik.

Open chat
Ada sebarang pertanyaan?